Här bor en tonåring

Jag älskar min Hönsgård. Jag älskar all den plats jag har, husets snillrika utformning som gör att jag – när jag sitter i köket – känner mig närvarande både i trädgården, i vardagsrummet och kan (med lite skrik och tjoande) också kommunicera med mina söner.

Här är stökigt ibland, rörigt ibland. Grejor ligger framme. Formar sig i högar. Ibland hopar sig blad, sand och dammråttor, särskilt i trapporna. Om sommaren står terrassdörren öppen och ljuset flödar in i vardagsrummet trots att fönstren vetter mot nordost och det faktiskt i stort sett aldrig är sol rakt in i rummet.

Här är vitt, ljust, rymligt och en oas där jag kan vila själ och ögon.

Mitt hem.

Just nu passar jag grannens katter.

De bor i ett hus som är närmast exakt kopian av mitt. Till konstruktionen.

I detta hus härjar plottret, två katter, fyra tonåringar och två vuxna.

Plottret är överallt.

Det är grejor PRECIS överallt.

Möbler, kartonger, konst som hänger och konst som ska hängas upp. Kläder, skor, jox, ting, saker, grejor…. Plotter. I köket står kartonger på golvet med pasta, kattmat, mjöl och allt möjligt annat. Katterna har härjat på i stort sett samtliga tapeter, där rivmärken ses. Långa rivmärken. Och många. Ursprungligen har väggar och tak varit vita – nu är de bruna och falnande. Kattlådan står i vardagsrummet, under flygeln. Tillsammans med fem-sex kartonger med grejor. Spindelväv hänger i taken, i alla vrår. Dammråttor, kattleksaker, fjädrar och frön (två undulater bor i vardagsrummet) är strödda över alla golv.

Jag kan inte andas därinne.

Tonåringarna har ett sovrum var, och föräldrarna sover på vinden, som de har gjort om till sovrum.

Ibland får jag spel över mina söner, för att de inte städar på sina rum. Jag brukar säga ”my house, my rules” när de protesterar och tycker att på deras rum må deras ordning härska. Nej då. I mitt hus håller man ordning – i alla fall någorlunda ordning. Inga kläder – varken rena eller smutsiga – utspridda i högar på golvet. Ingen disk som står i dagar. Lakan ska tvättas när de är smutsiga.

Idag hämtade jag en av katterna i en av tonåringarnas rum.

Jag var stum. Och kände hur jag igen inte kunde andas.

Annonser

Publicerat av

irrhönan

Singelmamma till 2. Hundägare till 2. Beroende av crosstraining, utomhus och året runt. Mera gourmand än gourmet. Läser gärna böcker. Försöker sluta tänka.

7 reaktioner till “Här bor en tonåring”

  1. Det är rätt beklämmande att se hur en kopia av Hönsgården får förfalla till den milda grad. Vi har bott i husen precis lika länge – sen november 2002.

   Gilla

   1. Tidningen ”vår bostad” hade för många år sedan ett reportage om hur folk bor där man fotar vardagsrum i ett lägenhetshus. Likadant rum men ändå så olika. Det var intressant. Ofta ser man hur man inte vill ha det

    Gilla

Det tyckte jag - vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s