Hur göra?

Jag behöver ett gott råd.

Så här är det.

Jag har ett gäng vänner – vi är 15 vuxna – som jag har brukat se ungefär 2-3 gånger om året. Vissa i gänget har betydligt tätare kontakt än så. Tre av familjerna bor inom gångavstånd från varann – jag däremot bor i andra änden av stan, en dryg halvtimme i bil bort.

Vi har jättetrevligt när vi träffas, och jag tycker bra om alla, även om några står närmre mitt hjärta än andra.

De gånger vi ses är Kristi Himmelsfärds dag, nyårsafton och till nåt sommar-arrangemang. Ibland mer, ibland mindre.

När Exet dog ställde alla i gänget upp, helt utan undantag. De hjälpte med att röja hans hus, packa grejor, köra till återvinning, bära och släpa. De var där till begravningen och stöttade på alla vis. De var fantastiska allihop.

Men så är det ett men.

De senaste två åren har nyårsmiddagen hållts hos det par som jag har minst gemensamt med. De är allergiska mot hundar och kan alltså inte ha mig på besök nyårsafton, eftersom jag inte kan lämna hundarna just den kvällen.

Första året trugade de och bad mig komma utan hundar, vilket jag sa att jag tyvärr inte kunde. En enda kväll om året är det omöjligt att lämna fyrverkerirädda hundar, så är det bara. Och det är nyårsafton.

Året efter godtog de bara faktum.

När jag rannsakar mitt minne har de heller inte varit med till nyårsmiddagar hos andra – om det har varit på grund av mina hundar eller ej vet jag inte om jag ska vara ärlig. (Å andra sidan har jag bara haft hund sedan 2011, så de första 11 åren måste de ju haft en annan anledning.)

Det verkar alltså som om det är nyårsafton hos dem utan mig, eller nyårsafton nån annanstans med mig men utan dem.

Hur man än vänder sig har man arslet bak, liksom.

Och för tredje året i rad kommer inbjudan redan i oktober – ”kom till oss, vi håller gärna nyårsafton här”.

Eftersom två av de andra familjerna bor inom gångavstånd från den familjen så tycker de att det är otroligt bekvämt och bra – ingen biltransport, ingen städning nyårsdagen, massor med vin och tjohej.

Och jag sitter ensam hemma med hundarna, eller i bästa fall – som ifjol – hamnar hos någon som liksom ”förbarmar sig” över mig (det var Favoritgrannen i fjol som bjöd mig och hundarna dit till deras vänmiddag).

Jag har redan skrivit till värdparet och tackat nej, med motiveringen att jag inte kan komma med eftersom jag inte kan lämna hundarna ensamma.

Känner jag efter i mitt hjärta så är jag jättebesviken på dem allihop. Jag har pratat med flera som sagt vid olika tillfällen att ”i år ska vi vara med allihop, naturligtvis ska vi det”. Dock har jag inte pratat med dem som nu bjudit in till nyårsfesten.

Så nu behöver jag ett råd.

Kan jag tillåta mig att ge uttryck för min besvikelse? Jag kunde ju ha bjudit hem allihop till mig om jag varit lite snabbtänkt? Fast då hade de två allergikerna tackat nej förstås.

Borde jag släppa tanken på att dessa människor är mitt fasta häng till nyårsaften, för att på det sättet slippa tänka att jag är exkluderad ur gänget? Vi har setts vartenda år sen Storebror föddes – och han är nitton nu. Sen år 1999 har jag firat nyårsafton med dessa människor – förutom de senaste två åren – och i år, som det ser ut. Det gör ont – jag saknar dem, men det gör ännu mer ont att bli utesluten.

Blir jag förlåten – inte av dem, men av mig själv – om jag spelar Fröken Förnärmad och väljer att ignorera samtliga förfrågningar från dem framöver?
De där tre familjerna som bor nära varann ses ofta – och jag är ju ”bara” med 2-3 gånger om året. Jag kunde skita i det där gänget och bara ses med hon som jag kallar Väninnan här i bloggen, och en eller två av de andra om det faller sig så.

Hur jag än vrider på det så känns det totalt misslyckat att vara hon som sitter ensam hemma med två rädda hundar och ser på TV eller surfar på nyårsafton.

Fan, jag önskar att jag inte brydde mig.

Annonser

Publicerat av

irrhönan

Singelmamma till 2. Hundägare till 2. Beroende av crosstraining, utomhus och året runt. Mera gourmand än gourmet. Läser gärna böcker. Försöker sluta tänka.

5 reaktioner till “Hur göra?”

 1. Hur skulle du själv vilja att det fungerade? just med tanke på att ni är ett gäng varav två är allergiska mot hundar? Finns det någon lösning? Om man är väldigt allergisk så klarar man inte hundar och är man väldigt mån om sina hundar så lämnar man dom inte ensamma. Det känns mer som om det är dax att hitta annat umgänge. Jag tänker att du inte är exkluderad som person men att omständigheterna med hundarna gör att du rent praktiskt blir exkluderad. Jag tycker att du ska fokusera på att umgås med de människor som du kan umgås med. Det kommer kanske andra tider.
  Nästa år tycker jag att du är ute i september och skriver att du har saknat att fira nyår så detta år blir firandet hemma hos dig och att du verkligen ser fram emot det 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Om det hade varit jag (om det funkar med dem jag nämner samt pojkarna förstås) hade jag tagit mina hundar och farit till min syster på landet över nyår!
  Jag tycker du kan vara med alla andra gånger och försöka fixa in dig hos någon annan om du inte kan åka till din syster.
  Ibland fungerar det ju helt enkelt inte bara rent praktiskt, ingenting att sura över från något håll, life is life bara…
  Alla gånger hade ju jag, som du lätt förstår, prioriterat hundarna och inte känt mig minsta förnärmad utan glad att vara med dem just den kvällen 😀

  Gilla

 3. Jag tycker du redan nu går ut med en inbjudan till fest hos dig, kanske en glöggtillställning (visst har ni glögg? annars funkar ju annan ”julig”dryck) och skriver att eftersom du inte kan, och har kunnat, vara med på nyårsafton på grund av hundarna så vill du ändå träffa de här vännerna och ha nåt slags firande. Glöggmingel är ju inte svårråddat även om ni är många, och du får på ett enkelt sätt in en hint om ”problemet” med hundarna. Skapa en egen tradition!

  Gillad av 1 person

Det tyckte jag - vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s