Dagen efter – den första dagen

Hönsgården är TYST idag, denna nyårsdag.

Vinden hörs vina utanför; det blåser hårt och enträget och luften är frisk och fri från krutrök.

Gårdagskvällen var ”lugn” heter det visst när man, som jag, sitter ensam hemma.

Dagen började med att Storebror åkte tillsammans med sina kompisar till en stuga där han ska tillbringa två dygn.

Lillebror försvann till en kompis, för att återkomma hem med en annan kompis senare på eftermiddagen. De två satt och spelade TV-fotbollsspel i vardagsrummet, sen fixade de käk och så småningom drog de iväg till nyårsfest de också.

Hundarna blev rastade om eftermiddagen med en ordentlig promenad i småregn. Nån timme eller så gick jag med dem. Väl hemma satte nyårsmedicineringen igång, och ju längre kvällen led, ju mer ostadiga blev de på benen, stackarna. Fyrverkerierna som sprängdes precis utanför köksfönstret bekom dem inte synnerligt – jag tror att det som stressade dem mest var deras egen avsaknad på motorik. De skulle lyftas upp i soffor, stolar och sängar. Bäras upp och ner för trappor (och Hönsgården har många trappor). Det dröjde inte länge förrän jag var tvungen att spärra av övervåningen med stolar – jag tordes helt enkelt inte ha Kommissarien (som var den som var mest rastlös) vacklandes upp- och nerför trapporna själv.

Och här var ett oljud av dimensioner. Radion på. Ett tag TV’n på – det var tills jag gav upp och parkerade oss i mitt sovrum. Där tände jag för datorn, och såg TV där istället. På hög volym. Och utanför fönstren – allihop – exploderade himlen i timme efter timme. Vid tolvslaget andades lugn i några minuter – och så satte det igång med tiodubbel intensitet. Det höll på i nån timme innan det lugnade sig såpass att jag dåsade till. Vid tvåtiden var bägge hundar oroliga och ville ut. Det blev till en kort promenad i relativt lugn – några explosioner på avstånd skrämde inte hundarna synnerligt, och vi kunde somna vid halv tretiden…

Halv nio vaknade vi i ett tyst hus. Gick ut i blåsväder. Jag åt frukost i tystnad. Satte mig ner och funderade på dagens program… Denna den sista av lediga dagar denna ”långhelg”. Julpyntet ska bort. Men innan jag hann gå igång ringde Lillebror. Om jag kunde hämta honom?

Jag grymtade lite, men det visade sig att han befann sig ungefär en mil från närmaste tågstation, och dessutom att den vän, som han ville skulle få följa med hem, hade fått sin mamma att skjutsa dit dem igår kväll. Så det var liksom ”vår” tur att vara bussiga.

Och visst, det är ok. Nykter är jag ju. Och vaken.

Ut i blåsvädret. Hämta trötta ungdomar. Komma hem till tyst hus. Se hur Lillebror vacklar i säng. Tända radion, höra Kronprinsen underhålla på slapp lina med rockgurun Alex Nyborg Madsen. Återhöra Dronningens nyårstal – hon kan som ingen annan läxa upp det danska folket. Hon träffar mitt i prick i den danska folksjälen, gång efter gång. Det är klokt, det hon säger, och hon är respekterad.

Mycket att tänka över, denna nyårsdag.

Men julpyntet försvinner inte av sig själv. Här måste lättas på en rumpa och sättas igång.

Basta.

 

Annonser

Publicerat av

irrhönan

Singelmamma till 2. Hundägare till 2. Beroende av crosstraining, utomhus och året runt. Mera gourmand än gourmet. Läser gärna böcker. Försöker sluta tänka.

8 reaktioner till “Dagen efter – den första dagen”

 1. Nu blev jag lite sugen på att höra drottningens nyårstal. Här hemma råder det lugn också. Dottern ligger i badet m ngn mjuk musik. Katterna vilar o solen skiner på barmark här på gården.

  Gilla

  1. Hon kan som ingen annan säga det som behöver sägas – men hon gör det mellan raderna, utan att yttra politiskt okorrekta ord eller hållningar, men ändå tvivlar ingen på vad hon menar. Mycket, mycket god egenskap hos en regent…

   Gilla

 2. Usch för fyrverkerier, ska de begränsas i Danmark också 2019? Så de kanske tog i lite extra denna nyårsafton kanske?
  Jag hoppas det blir skillnad här iaf.
  Vi brukar ha väldigt få förutom när någon ”ny” sommargäst får för sig att fira härute och dundrar på. Men då är det ju en kort stund och hundarna är inomhus!

  Gilla

  1. Nej, här begränsas inga nyårsraketer… Inte mer än nu, när man får skjuta dem mellan 27/12 och 1/1. Nästa år kommer jag att fira nyår hos min syster! Det har vi redan kommit överens om – i min desperation att fly fyrverkerihelvetet 2019 och undgå hundmedicinering!

   Gillad av 1 person

Det tyckte jag - vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s