Persongalleri

EGO

Irrhönan

Singelmamma till 2. Hundägare till 2. Beroende av crosstraining, utomhus och året runt. Mera gourmand än gourmet. Läser gärna böcker. Försöker sluta tänka. Anno precis mitt-60-tal, även om damer aldrig avslöjar sin ålder. Konceptet Irrhönan uppstod mitt i separationen från numera ex-maken. Då irrade Irrhönan mellan hopp, förtvivlan, glädje, frustration och sorg. Nuförtiden irrar den här hönan mest på jobbet eller i Hönsgårdens närhet, oftast då i sällskap med hundarna. Eller i skogen, tränandes crossfit.

FAMILJEN

Storebror

Den äldste kycklingen i Hönsgården, född 1999. En klok och varmhjärtad tonåring. Lever med musik i öronen och ett tangentbord under händerna. Introvert och funderar mycket – ibland för mycket – men har temperament, särskilt när han spelar dataspel och sitter och skriker åt vännerna. Eller åt sin mor. 😉

Som ung: En sann entreprenör och ingenjör som älskar att undersöka saker och ting. Älskar mat i nästan alla former, samt all form av elektronisk underhållning. Ju mer enerverande ackompanjerande illustrationsljud ju bättre. Är en jäkel på alla former för dataspel samt PlayStation. En fredsälskande pojke som mäklar i alla former för konflikter utom dem han utkämpar med sin lillebror. Där slår han innan han frågar.

Lillebror

Den yngste kycklingen, född 2001. Energisk, intensiv, temperamentsfull och explosiv retsticka – men med ett hjärta av guld och inuti blyg och mjuk som ett litet lamm. Har ett stort, varierande umgänge och kan inte leva utan sin dator. Notoriskt tvärtemot-barn som sällan eller aldrig verkställer en begäran eller förfrågan utan strid.

Som ung: Smal som en pinne (i motsats till sin storebror), född 2001 och ganska precis 25 månader yngre än storebror. En fräck retsticka som aldrig, aldrig försitter chansen att reta framför allt sin bror till vansinne. En sann djurälskare, med vänner i alla former för existenser, inklusive sniglar, myggor, hundar, katter och självklart hund, kanin och dvärghamster, särskilt hans egna. Notoriskt tvärtemot-barn som sällan eller aldrig verkställer en begäran eller förfrågan utan strid.

 Kommissarie Koma, eller Terroristen

Storebror hund, född i mars 2011. Världens snällaste goa lilla voffs. Lugn och mild, alltid glad. Terroristen har massor av vänner, främst bland människor som han älskar. Stundtals väldigt väluppfostrad och stundtals döv för uppfostringsförsök, särskilt när Missekatter är i närheten. Terroristens fascination över dessa varelser är ändlös, han sitter snällt och stirrar på dem hur länge som helst.

Assistent Astrött, eller Banditen

Lillebror hund, född i juli 2012. Liksom sin storebror (de är biologiska helbröder!) världens snällaste goa lilla voffs. Kvick och fräck, alltid klar till att leka. Har bästa vänner bland alla traktens hundar. Kan han stjäla så gör han det. Är den typiska lillebrodern; hänger med på allt kul och alltid med en uppsyn av ”det-var-inte-jag-det-var-brorsan”.

Sällskapskaninen – vår yngste medlem, som inte blev så gammal. Han dog i oktober 2010, men han får bo kvar här, i galleriet.

Hönsgårdens suveränt yngste medlem. Ses sällan i Hönsgården, däremot oftast utanför – antingen i övernattningsbur eller i buren på gräsmattan. Spåras ibland i häckar eller under bilar. Är otroligt söt, mycket okomplicerad, alltid tyst, fruktansvärt social men kommer aldrig när man ropar.

Exet

Exet dog i sviterna av cancer i augusti 2015. Ärat vare hans minne.

Ex-man sedan sommaren 2005. Datasnubbe och sann dyrkare av Formel 1 samt cykling. Varannanhelgsfar (lite beroende på vad hans behandlingar tillåter) och -husse. Fick diagnosen epilepsi vintern 2008 efter första anfallet som skedde året innan. 
I augusti 2012 opererades han för cancer – pseudomyxom – en cancer som blev hans död 2015. 

Syrran

Irrhönans två år yngre syster. Ensamstående mor till kycklingarnas tjej-kusin, född 2003. Tillika matte till ett antal hästar, katter, kaniner, hundar samt ibland också ankor (beroende på om Mickel Rävs är på besök i trakterna). Bor i en äkta Pettson-kåk på Västgötaslätten.

Lillasyster

Irrhönans nio år yngre syster. Bosatt på en grön ö långt, långt borta, efter en fyra år lång utstationering med man och barn i svenska huvudstaden. Dramaterapeut, capoeira-dyrkare, surfentusiast samt mamma till en liten kille, född 2009.
Sedan hösten 2018 plattbröstad – resultat av bröstcancer som drabbade henne 2017. #fuckcancer

Mamma / mormor

Livsglad optimist. Har alltid en sång som passar till tillfället, antingen sjungandes eller på pianot. Trollkonstnär i ett kök. Svamp- och bärplockare – såvitt den lite stela (men numera opererade) höften tillåter. Ständigt aktiv och arrangerande. Mamma är barnskötaren som i unga år tog hem en liten kille till sin mor och far för att han hade det svårt hemma, och han blev snabbt en av familjen. Hon startade förskoleklassen i Kenya för att hon kunde se att det behövdes. Hon blev Umeås – kanske en av Sveriges – första musikterapeuter för gravt handikappade barn. En kvinna med stort hjärta och okuvlig energi.

Pappa / morfar

Update hösten 2016. ”Förvirrad” skrev jag… Min älskade pappa dog i sviterna av en hjärntumör i slutet av september 2016. Sex månader efter diagnosen. Jävla, jävla, jävla cancer.

Pappa är en fixartyp och det som görs ska vara ordentligt. Han slänger aldrig nånting och det kan få en att bli precis vansinnig. (Tyvärr har jag ärvt delar av det där ekorrbeteendet och sparar alldeles för mycket trasigt för “man kunde kanske…”)
Pappa är naturälskaren som aldrig blev jägmästare, som han drömde om. Istället blev han den första i familjen som fick gå på universitetet. Han blev lärare i fysik och matematik. En krävande lärare. Men under ledigheterna, då kommer han ut i naturen och arbetar fysiskt. Han bygger hus, han fixar årsladdningen ved åt syrran, han lagar tak, han fixar lampor, han bygger egna konstruktioner – en rök i stugan till exempel. Han närmar sig 80, fortfarande lika aktiv men mer förvirrad nu. Tur att han har mamma.

GRANNAR

Favoritgrannen

Avser grannfrun A. Världens bästa granne, tillika väninna och räddande ängel. I konceptet ingår även hennes underbare man och de tre döttrarna; fröknarna Fidus (”påhittig”), Strid (”egensinnig”) och Troll (för det är hon). Årgång på tjejerna: 1997, 2001 samt 2007.

KOLLEGOR – nuvarande och tidigare

Blixten

Min chef sedan januari 2017. Jag skriver också om honom som Långe T.
Blixten slår ner vid sitt skrivbord då och då, full av energi, ljus och positiva utrop. Han viftar med högerhanden omkring datormusen – ibland får han liv i datorn, ibland inte. Och så svär han. Sekunden senare är han borta igen. Iväg till ett nytt möte, en ny kris, en ny situation som kräver koncentration och närvaro.
Analytisk, intelligent, diplomatisk och snabbtänkt. Söker faror och trivs i kaos, manövrerar säkert genom minfält, både fysiska och mentala. Har en bakgrund i de krigshärjade områdena i Afghanistan, Sudan och Kenya.

Secret Service

Min tidigare chef i 6 långa olidliga månader, numera kollega, Secret Service. Det är sån han är, det är så han jobbar. Han är en expert, en kompetens på sitt område. En duktig specialist, men han är den extremt cyniska ”kan själv” typen, som gärna vill briljera inom sitt fält. Och få saker och ting gjorda, på sitt sätt. Alltid på sitt sätt. Med sina kontakter. Han är aldrig orolig, för att om han är med så ordnar sig allting. Och det gör det! Han har kontakterna och kan allt, har allt i hjärnan. Och är helt oemottaglig för argument som ”vad händer om det händer nånting med dig då?” eller ”om du inte är där då?” som jag är ”dum” nog att uttala högt. Men uttalar högt i alla fall, och tänker mitt när jag får ett svar som går ut på att han pekar på sin hjärna och säger ”det finns här”. Samtidigt är han – som sagt – duktig, har ett enormt nätverk och är orädd och hemmastadd i alla möjliga kulturer och sammanhang, och har ett minne som en elefant. Och en sambo som är hans raka motsats – en liten eldig sydamerikanska med känslorna utanpå.

Glada Grodan

Kollegan med det breda, breda leendet som han visar ofta. Galen långdistanslöpare (senaste tävlingen gällde tio mil. I sträck. På en natt) och lika galen varannanhelgspappa, med barnet boendes i Belgien.

Tidigare kollegor – i tanken fortfarande närvarande

Räpan, tidigare aka ”den pigga chefen”

What you see is not always what you get. En karriärsdriven ”can do” kvinna utan tålamod och med massor av drivkraft. Min tredje chef som jag (feb 2016) omvärderat från den där alltid positiva och målinriktade till den, som istället för att köra en förhandlingslinje och med öppna kort, valde att köra över mig på fulaste vis.
Men hämnden är ljuv. Efter en omorganisering bortrationaliserades min gamla avdelning, och Räpan stod plötsligt utan jobb. Håhåjaja. Så kan det gå. Hehe.

Firewoman

F.d. brandman (brandkvinna?) någorlunda jämnåldrande med mig, tvåbarnsmor med hemmagående man. Glömmer aldrig en orätt och dyrkar ständigt allianser.

Kurt-Martin

Poliskommissarierna Wallander och Beck ihopsmälta i en charmerande skånsk blandning. Kvick, skarpseende och med minne som en elefant – om än inte för namn. (Jag tror det ligger till yrket – Sherlock Holmes kom heller aldrig ihåg folks namn men ett ansikte glömmer han aldrig.)

Sherlock Holmes

Pensionerades våren 2014. F.d. polis och PET (alltså danska SÄPO)-agent. Min bäste vän och allierade i yrkeslivet. Min bundsförvant och vapenbroder. En man som det har varit en ynnest att arbeta ihop med. Humorist, naivt nyfiken historieberättare och politisk analytiker i en och samma person.

Mystanten

Min tidigare chef igenom många år. Det var Sherlock Holmes som ironiskt döpte henne till ”hygge-sprederen” – mys-spridaren – för hennes förmåga att sprida gift och elaka kommentarer. Det bästa som hänt henne var hennes pensionering – numera är hon blid som ett lamm.

VÄNNER – MED ELLER UTAN HUND

Väninnan

Trogen väninna (och också kollega numera) sedan Irrhönans ankomst på andra sidan Sundet för en herrans massa år sen. Enastående vardagshjältinna tillika ensamstående tvåbarnsmor på heltid, med en ex-man på en glaciär nånstans långt bort i norr. Fick bröstcancer våren 2009, och är numera friskförklarad.

Träningskompisarna

Dem utan namn i bloggen. Dem jag älskar att tillbringa tre svettiga timmar i veckan med, plus alla de kilometrar vi kör fram och tillbaka mellan hem och träning.

HJÄLPARE OCH RÅDGIVARE

Den Skäggige

När knät krånglade och foten vrickats om för tredje gången på ett år hamnade jag hos den Skäggige kroppsterapeuten – rekommenderad av en av mina träningskamrater. Hans form för ”massage” är inte ett dugg blid och skön, men jäklar vad det hjälper. En vansinnigt klok och närvarande man, som ”ser” hela mig – utan ord, bara med sina händer och känsla för hur andra människor har det och mår.
En terapeut som verkligen gör skillnad.

Min Pigga Tränare och Tränare T

Varje måndag, onsdag och lördag piskas jag och en hoper andra runt av dessa underbara människor till utomhus cross-training. Otroligt snälla och duktiga människor, med en oerhörd empati för de skadade och sjuka (två cancerpatienter bland annat), och med precis lika mycket avsaknad av empati inför dem som beklagar sig under träningen. Fast vi älskar dem!
Den Pigga är syster med T’s fru, så det är rena rama familjeföretaget.

Yoga-Älvan

Lyxen att ha en Yoga-Älva en gratis timme varje vecka på jobbet övergås möjligen av den fantastiska lyxen att ha samma älva som personlig tränare i en kort, men förhoppningsvis revolutionerande, period av mitt fysiska träningsliv.
En timmes personlig träning med henne är 3600 sekunders intensiv lååååååångsam träning, med mikromuskler som ska tändas och vridas och aktiveras. Målet är att vrida kroppen rätt så att axel och höft inte längre ska ge problem och göra ont. Och när de slutat göra ont så fortsätter jag ändå med yoga, för maken till Yoga-Älva har den här Irrhönan sällan mött.

Spegeln

Terapeut inom gestaltterapi. Har varit en ovärderlig ingrediens i Irrhönans tillvaro, den gången jag var helt under isen efter skilsmässan. Numera ett minne blott. Ett bra minne.

Trollkarlen

Med verktyg som hypnos och coaching bröt sig Trollkarlen in i Irrhönans inre, in till områden och hemliga rum som Irrhönan var övertygad om var låsta för evigt. En värdig ersättare för Spegeln medan det begav sig, 2010-2011.
På en ynka timme trollade han dessutom bort min nålskräck och mitt godissug. Respekt för hypnos.

Verktygslådan

Ett varmt minne när det begav sig. En man som visade sig vara en verktygslåda, med de verktyg jag behövde då för att förändra mitt liv. Nu är min situation en annan och hans verktyg passar inte längre in i mitt liv.

 ”HEMMA HOS”…

Hönsgården

Beliggandes i ett grannland på andra sidan Sundet. Radhus i storstadens absoluta utkanter. Stort som ett palats och fyllt med trappor, och med fönster som är omöjliga att putsa (åtminstone vissa av dem).

Sommarstugan

Utan ström. Utan varmvatten när solen inte skiner. Utan trafik. Utan TV. Utan dator (strax värre). Nästan utan grannar. Utan asfalt. Utan stress.
Massor av vatten. Kilometer med skog. Sagolika solnedgångar. Vidsträckt utsikt.
Paradiset i min sommartillvaro.

OCH TILL SIST…

Husguden

Hönsgårdens klokgud. Tage Danielsson. Så mycket klokskap i en människa. Vissa minns var de var när Olof Palme blev skjuten, vad de gjorde den där 11 september 2001. Jag minns det också, men glasklart minns jag när mamma ringde till min au-pair lya i Paris 1985 och berättade att Tage dött i hudcancer. En sorgens dag.

Ett favoritcitat som jag strävar efter att komma ihåg dagligen är det där med att ”tänka efter före”… Det går så där lagom bra. 🙂

En av mina favoritdikter:

Tankar inför det taskigas fortbestånd. 
Stresskulor av prima ord att rulla omkring i munnen vid outhärdlig otålighet:

Tänk inte bara på just nu
Just nu är inte allt
Just nu har inte tid med dig
Då protesterar du

Du ger varenda stund en spark
och ryter åt den: gör någonting!
Du vill att allt ska ske just nu
Men ingen männska är så stark

Du vill att natten ska bli dag
Du hatar denna svarta natt
Men natten bidrar lugnt sin tid
Det lugnet är dess övertag

Ditt krav på alltings färdighet
är rätt och bra, men för nervöst
Det gäller att finnas till
med bibehållen värdighet

I lugnet bor en väldig styrka
Tänk inte bara på just nu
Det finns ett då, det finns ett sedan
Som under valven i en kyrka

Invänta stilla gryningen
I mörkret håll min hand
Mot stranden vandrar, mjuk och stark
den långa lugna dyningen.

Annonser

3 reaktioner till “Persongalleri”

Det tyckte jag - vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s